Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Ελλάδα 586 ευρώ, Ισπανία 625, Βρετανία 1.220, Γαλλία 1.508, Γερμανία 1.360, Λουξεμβούργο 1.720. Αυτοί είναι οι κατώτατοι μισθοί στην ενωμένη Ευρώπη του 2014, που παλεύει να βγει «ενωμένη» από την κρίση

Την ώρα που δόθηκε μάχη για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα που ως αποτέλεσμα πέρα από τη φτωχοποίηση του λαού είχε και ως αποτέλεσμα τον «θάνατο» της αγοράς και της οικονομίας, στη Γερμανία υπο τις πιέσεις των κυβερνητικών εταίρων των σοσιαλδημοκρατών η Άνγκελα Μέρκελ υπέκυψε και είπε το ναι στη θέσπιση κατώτατου μισθού στη χώρα. 

Αυτό ήταν άλλωστε και από τους όρους των σοσιαλδημοκρατών για τη συμμετοχή τους στον Μεγάλο Συνασπισμό που έδωσε στην Άνγκελα Μέρκελ την ευκαιρία να κυβερνήσει για  μια τρίτη θητεία. ΟΙ συντηρητικοί κυβερνώντες προσπάθησαν όλους αυτούς τους μήνες να καθυστερήσουν την εφαρμογή του επιδιώκοντας και πολλές εξαιρέσεις κάτι που δεν δέχθηκε τελικά η υπουργός εργασίας που προέρχεται από τους σοσιαλδημοκράτες. 

Έτσι το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε τον νόμο που θεσμοθετεί κατώτατο μισθό στη χώρα και ο οποίος θα εφαρμοσθεί το αργότερο μέχρι το 2017 και αποτελεί πρόγραμμα-κλειδί της κυβέρνησης.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά προβλέπεται η εφαρμογή μεταβατικής περιόδου για τους τομείς όπου θα ισχύει ακόμη κλαδική σύμβαση. Το αργότερο μέχρι το 2017 θα έχει εφαρμοσθεί για όλους τους εργαζόμενους πλην των κάτω των 18 ετών, των μαθητευομένων και των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι εξαιρούνται για το πρώτο εξάμηνο από την πρόσληψή τους. Αυτό συνέβη ώστε οι μακροχρόνια άνεργοι να βρίσκουν πιο εύκολα εργασία με έναν πιο ανταγωνιστικό μισθό ωστόσο μετά το εξάμηνο θα λαμβάνουν και αυτοί τον κατώτατο τουλάχιστον. 

Για τη Γερμανία η θέσπιση κατωτάτου μισθού αποτελεί «επανάσταση», καθώς μέχρι τώρα οι μισθοί ορίζονταν με βάση τη διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα.